Privatekonomi – några tips kring pengar

Sin privatekonomi är något som kan få många att drabbas av ångest. Kanske ser du den där högen med räkningar som hopar upp sig. Samtidigt vet du inte hur mycket pengar som kommer komma in denna månad. Därmed kan det vara svårt att betala alla dessa.

Privatekonomi är verkligen ett ämne som berör de flesta. Vi har alla utgifter och förhoppningsvis inkomster. Att balansera och styra över dessa är just vad detta ämne handlar om.

För vi är rätt övertygade om att oavsett vart du står med din privatekonomi, så finns det möjlighet till förbättring. Det kan handla om att du fortfarande har områden du kan göra besparingar.

I den här artikeln kommer vi samla en del enkla med smarta privatekonomiska tips. Som vi hoppas kan ge dig lite inspiration att förbättra ekonomin för just dig.

Privatekonomi och dess beståndsdelar

Det första som du bör göra för att få koll på din ekonomi, är att göra en budget. Eller resultaträkning för månaden om du gillar sådana termer.

Det handlar helt enkelt om att lista alla pengar som kommer in under en månad. Samt alla utgifter. Pengar som flödar ut varje månad. Har du stor variation av dessa poster från en månad till en annan, kan det vara klokt att lista alla dessa poster under ett helt år. Ta sedan ett 12 månaders snitt så får du en bra bild över läget.

Först när du listat ner alla transaktioner i din privatekonomi har du möjlighet att sedan påverka den.

Lista dina fasta poster i privatekonomin

Nästa steg kan rimligtvis vara att du listar ner alla fasta transaktioner. Så som fasta kostnader. Detta brukar vanligtvis vara ränta och amortering på en bolån. Elräkning och försäkringar. Helt enkelt sådana poster som återkommer med ett någorlunda bestämt belopp varje månad. Just elräkning kanske inte är ett exakt lika belopp varje månad. Men genom att ta ett 12 månader snitt får du en bra bild.

När du listat alla fasta utgifter så får du en grov uppskattning över hur stor del dessa utgör av din privatekonomi. Ju mindre del dessa transaktioner utgör, desto större svängrum har du i din ekonomi.

Skulle det visa sig att denna grupp utgör en allt för stor del, över 70%, så kan det bli väldigt ansträngande att får privatekonomin att gå ihop.

Men det finns möjligheter ändå!

Förhandla och få ner dina fasta kostnader

Som sagt så utgör de fasta kostnaderna ofta en ganska stor del av din privatekonomi. Det innebär även att i reda kronor så har du stora möjligheter att få ner kostnaderna genom att arbeta med denna grupp utgifter. Dags att förhandla!

Börja med den största posten, inte sällan bolåneräntan. Se nu vad du kan göra genom att förhandla om en bättre ränta med din nuvarande bank men även andra aktörer. Nyckeln handlar om att ställa flera aktörer mot varandra.

Om du aldrig förhandlat om bolåneränta förut så är vi rätt övertygade om att du kommer kunna få ner denna kostnad. En ej förhandlad ränta, så kallad listränta, är ofta betydligt högre än för den som börjar ställa motkrav.

Lyckas du bara få ner denna post någon procentandel så kommer det kunna få stor positiv påverkan på din privatekonomi.

Förhandla om de andra kostnaderna i din privatekonomi

Precis som att du nu förhandlat med banken om bolånet, så är det läge att göra detsamma med övriga poster. Elavtal är en sådan klassisk post. Idag finns det många bra tjänster på nätet där du kan få massor av erbjudanden från flera olika elleverantörer enbart genom en jämförelsetjänst.

Det är med andra ord snabbt och enkelt gjort att skaffa fram ett bättre elavtal. Även här gäller det att om du aldrig gjort det tidigare och därmed har ett standardavtal. Så kommer du förmodligen kunna spara många kronor varje år.

Detta är för övrigt en rutin du bör göra varje år. Något som har med att göra hur rabatterna från elleverantörerna ofta löper över en 12 månaders period. Mumma för din privatekonomi!

Alla poster ska jämföras!

Andra saker du även bör jämföra är sådant som försäkringar. Detta kan för en barnfamilj som även har några djur, vara en ganska stor årlig post. Se därför till att du gjort din hemläxa och förhandlat om pris.

Vissa aktörer på denna marknad erbjuder helkundsrabatter vilket kan vara betydligt mer fördelaktigt än att ha dessa utspridda. Detta kan därför vara något att kolla upp, ifall du har möjlighet att samla dina försäkringar hos en aktör. Så att du därmed får ner den totala kostnaden.

Här gäller det att helt enkelt ha koll vad totalen är idag. Så att du vet vad du jämför med när du ser över helkundsalternativen.

Starta ett sparande – aktier eller fonder!

När du så småning om börjar få ordning på din privatekonomi, så är det läge att börja ett sparande! Ett sparande är det som kommer skapa frihet och spelrum i din ekonomi. En trygghet som kan skydda mot oförutsägbara utgifter. Men även förgylla livet med resor och upplevelser.

Sparande och då kanske främst fonder och aktier är något som väcker skräck hos många. Har du aldrig hållit på med detta så kan det kännas komplicerat och svårgreppat.

Men du behöver verkligen inte vara ekonomiprofessor för att komma igång med ett eget sparande! Grundregeln är att allt sparande som blir av är bättre än de pengar som spenderas! Så bara genom att föra över ett belopp till ett sparkonto har du tagit första steget.

Vill du däremot har avkastning på ditt investerade eller sparade kapital, så kan fonder och aktier vara dit du bör kika.

Vill du lägga ner minimalt med tid men ändå följa börsens utveckling brukar en billig indexfond vara ett bra alternativ. I själva verket är det få som slår avkastningen från dessa över lång tid.