Cellplast – ett isolerande material

Det vita spröda ämnet cellplast, även känt som frigolit en gång i tiden, har visat sig väldigt användbart. Det har inte bara fina isolerande egenskaper. Det är även trycktåligare än vad man till en början kan tro. Något som gör att materialet kan läggas under en garageuppfart där tunga fordon sedan ska köra.

cellplast och dess användningsområden
Bild från Pixabay

Vad är det som ger cellplast dess unika egenskaper egentligen? Vilka egenskaper är det vi är ute efter när det används som isolering vid gjutning eller liknande projekt? I den här artikel ska vi försöka reda ut några av frågetecknen som kan finnas.

Att gjuta med cellplast som isolering

Det förmodligen vanligaste användningsområdet för cellplast är att just isolera en gjutkonstruktion. Låt oss säga att du ska gjuta ett par plintar till din altan. Då börjar du med att gräva hål ner till frostfritt djup. Om du är osäker på vad frostfritt djup innebär där just du bor. Så kan en enkel googling ge dig en bra fingervisning. Tumregeln är att ju högre upp i landet du bor, desto djupare behöver du gräva.

Nästa steg skulle då kunna vara att lägga grus i botten för att låta vattnet kunna passera enkelt. Sedan lägger du på cellplast. Det cellplasten då gör är att det isolerar mot kylan som kommer ovanifrån.

Genom att du redan grävt till frostfritt djup så har du ett skydd där i sig. Men isolering kommer fungera som ett extra skydd ifall det skulle bli riktigt kallt.

Cellplast har många användningsområden

Visste du att cellplast har väldigt bra flytförmåga? Eller väldigt bra. Det flyter kort och gott. Något som gör att det varit ett populärt alternativ för att göra små båtar. Kanske inte sådana som du själva kan åka på. Men likväl mindre som ni kanske kan tävla och köra ett litet race med.

Samtidigt om du har besökt Uppsala under valborgstider, så har du kanske lagt märke till materialet där. Dem använder nämligen stora block av cellplast för att bygga sina flottar som de sedan kör längs Fyrisån med. Riktigt festligt att kika på.

Inte sällan brukar dessa båtar gå i bitar längst ner i ån. Strax efter vattenfallet. Något som visar på att cellplast kanske inte är det mest stöttåliga materialet. Inte som armering kan tänkas vara.

Olika varianter av cellplast

Om du någon gång besökt en välsorterad bygghandel så minns du hur många varianter av cellplast det kan finnas. Det finns ofta det klassiska vita. Med sedan har du ibland sett blåa skivor. Rosa och kanske lila skivor. Vad skiljer dessa åt?

Enkelt sett så är det användningsområdet. De skivor som är färgade blåa eller lila har ofta en högre hållfasthet. Därmed är det mer lämpade för gjutprojekt som kräver just mer tålighet mot tryck.

Varje skiva av cellplast har ofta ett nummer i anslutning till namnet. Det skulle kunna vara exempelvis XPS300. Siffran anger då ofta hållfastheten i MPa. Men ska du ner på den detaljnivån så bör du läsa dig in på mer vad det innebär.

I korta drag tål de färgade och mer solida skivorna mer tryck än de vita varianten. Som är betydligt lättare att bryta isär dessutom.

Att isolera en gjutning

Vi pratade lite kort här ovan om fördelen att använda just cellplast när du ska isolera en gjutning. Kanske har du sett när de gjutit en grund till ett hus någon gång? Då använder de ofta så kallade L-element. L formade element helt enkelt som har cellplast inbyggt.

Detta är både populärt och väldigt användbart om du ska gjuta en större platta exempelvis. Den håller då betongen på plats. Ger en fin form. Samt isolerar genom cellplasten.

Vid sådana större gjutprojekt brukar man armera med nät. Så kallade armeringsnät. Dessa är helt enkelt smidigare och enklare att hantera, jämför med att lägga ut armeringsstänger var för sig. Något man ibland gjorde förr i tiden.

Vanliga frågor

I det här stycket har vi valt att samla en del vanliga frågor som kan finnas kring cellplasten och dess olika användningsområden. Vi försöker så gott vi kan att fylla på när det dyker upp nya intressanta frågor. Som du för övrigt kan ställa direkt via vårt formulär på sidan.

Vart köper jag cellplast?

Idag hittar du cellplast och andra isolerande material på de flesta byggvaruhusen. I Sverige har vi flera sådana så som Byggmax, Bauhaus och K-rauta. Med andra ord på samma ställe som du köper allt annat byggmaterial!

Hur mycket kostar cellplasten?

Priset på dessa isolerande skivor kan skilja sig åt. Men i regel är de tunnare och som har lägre hållfasthet inte så dyra. Behöver du däremot många skivor till ett större gjutprojekt kan det dra iväg i pris. Speciellt om du behöver extra trycktåliga skivor.

Hur kan jag använda cellplast?

Som du har kunnat läsa om här på sidan så finns det massor av olika användningsområden för dessa skivor. Allt ifrån den klassiska isolerande funktionen vid gjutning. Till de lite mer extra ordinära användningsområdena som att bygga flottar vid en forsränning.

Endast din fantasi sätter gränser för vad du kan använda materialet till!

Vad kan vara bra att tänka på när man hanterar cellplast?

Först och främst så är cellplasten väldigt spröd. Detta gör att den lätt bryts. På samma gång är den inte helt enkel att skära i. I alla fall om du vill ha någorlunda raka bitar. Så det kan vara bra att känna till.

Så med andra ord ska du inte trampa rakt över cellplast som du tänkt använda. Då kan den lätt brytas och gå sönder helt enkelt.