Armering – stärker dina konstruktioner

Har du någon gång besökt en byggarbetsplats där de gjuter en platta? Då har du förmodligen lagt märke till alla otaliga järn av armering som stuckit upp från marken. Eller snarare ur betongkonstruktionen som i sin tur vilar på isolerande cellplast.

För det är just det som dessa järn gör, de armerar betongen. Gör den hållfastare helt enkelt. Betong som är ett väldigt sprött ämne när det torkat skulle annars lätt falla sönder med tiden. Här hjälper armering och armeringsjärnen att hålla allt på plats. Väldigt praktiskt.

armering och armeringsjärn
Bild från Pixabay

Olika typ av armering

Till skillnad mot många andra vanligare byggmaterial för hemmasnickaren, så kanske just armering inte är lika bekant. Ofta kommer vi i kontakt med det när vi ska gjuta plintar till en altan. Eller när vi ska gjuta en mindre platta eller trapp.

Blir projekten större är det sällan som hemmafixaren gör detta själv. Utan då tenderar vi att lägga ut arbetet på någon som dagligen jobbar med cement, betong och att gjuta med armering.

Men likväl så finns detta byggmaterial givetvis i vår vanliga byggvaruhandel. Du kanske har ett Byggmax i närheten där du bor. Ett K-rauta, Bauhaus eller något av de andra vanliga handlarna. Dessa kommer alla erbjuda olika typer av armerande produkter.

Armeringsmattan underlättar större konstruktioner

Du kanske har undrat varför det finns stora nästan vävda mattor av armeringsjärn? Det är helt enkelt för att göra arbetet smidigare om du vill gjuta en grund eller platta som det även kallas.

Skulle du behöva lägga ut armeringsjärn kors och tvärs skulle det ta betydligt längre tid, än om du bara lägger ut en matta. Dessa armeringsmattor finns ofta i en rad olika dimensioner och storlekar. Allt för att passa till så mycket som möjligt.

Armeringsmattor kan du likt vanlig armering köpa på de flesta bygghandlare. Förvisso kan tillgängligheten på dimensioner avvika beroende på hur välsorterad butiken är. Men i stort sett de flesta Svenska bygghandlare har gott om armering att sälja.

Idag kan du även köpa de mesta byggmaterialet direkt på nätet. Väldigt smidigt och underlättar inte minst kring transport. Då många har problem med just det, då det kanske inte har någon släpvagn eller drag på bilen.

När behöver du armering till din konstruktion?

En annan vanlig fråga som många ställer sig är när det egentligen behövs armering om du ska gjuta? Framförallt om du tänkt gjuta något mindre. Exempelvis en liten platta som inte ska ha ett hus på sig, utan kanske ett mindre förråd.

Det enkla svaret är helt enkelt att armering stärker upp konstruktionen. Så vill du göra ett gediget gjutjobb så är det mycket klokt att använda just armering till. Då minskar du risken att det du gjuter får större sprickor med tiden. Detta då armeringen tar upp de spänningar som naturligt uppstår.

Till och med om du ska gjuta något så simpelt som ett par plintar till din altan. Så kan det vara värt att stärka upp med armeringsjärn i dessa. Då får du ytterligare hållfasthet i konstruktionen. Gärna med en bit cellplast i botten efter att du grävt till frostfritt djup. Då säkrar du än mer mot att marken under skulle frysa och därmed riskera förskjuta plinten.

Dimension när du armerar

Det är inte sällan som bygghandeln har en rad olika dimensioner på sina armeringsjärn. Diametern kan sträcka sig från några ynka millimeter, upp till någon centimeter. Här handlar det om vilka förväntade krafter som kan tänkas uppstå i det du gjuter.

Ska du exempelvis gjuta en bro där bilen kommer åka över, så krävs betydligt grövre armering än om du ska gjuta en plint till altanen.

Diametern kommer även skilja sig åt på armeringsmattorna. Här kan måtten verka lite förvirrande om du får dem upplästa. Då dessa anger diameter på järnet, samt dimensionen på själva nätet.

Det är aldrig fel att ta in när det gäller grovhet i armeringen. Bättre för mycket än för lite. Men så länge du inte gjuter höghus, broar eller andra krävande konstruktioner, så gör ofta de mindre dimensionerna sitt jobb. Bäst är att helt enkelt fråga på bygghandeln där du tänkt inhandla materialet. Dem borde kunna svara på vilken armering som lämpar sig för det du ska bygga.

Vanliga frågor kring armering

Här har vi samlat en del vanliga frågor som rör armering och olika typer av gjutningar. Kanske kan du hitta svar på något du funderat kring. Vi kommer fortsätta att fylla på med frågor i takt med att vi se fler som dyker upp. Eller att vi själva kommer att tänka på något vi vill dela med oss av.

Vi hoppas du fått användning för informationen här på sidan och hör av dig om det skulle finnas några oklarheter.

När är det lämpligt att använda armering?

Som vi nämnt i texten ovan så är det alltid bra att använda någon form av armering som avlastar det du gjuter. Även om det rör sig om en mindre altan. Ska du gjuta plintar så är det inte speciellt mycket mer jobb att skicka dit ett par armeringsjärn på samma gång.

Vad kostar olika typer av armering?

Detta är väldigt svårt att svara på. Bäst pris för privatpersoner får du säkert om du besöker någon av de populära byggvaruhusen så som Byggmax. Men allt handlar om tillgång samt vilken mängd du efterfrågar.

Behöver jag alltid isolera en gjutning?

Även här beror svaret på. Just isolering kan du läsa mer om på vår sida om cellplast. Men en grundregel är att har du isolerat även om du grävt till frostfritt djup, så adderar du marginal för din konstruktion.